Gedachtencontrole

Neem de leiding over je eigen gedachten en verbeelding. Oftewel: jouw zelfspraak en visualisatie. Bepaal zelf waar je aan denkt, hoe je hierover denkt en welke beelden je hierbij hebt. Jij hebt hier zelf de controle over. Beïnvloed je anderen hiermee op een positieve manier? Dan trek je positieve mensen aan die álles uit het leven willen halen. In deze wereld kan alles van je afgepakt worden, behalve jouw manier van denken. Zorg er dus voor dat je jouw gedachten bewust onder controle hebt.

  Wat is gedachtencontrole?

  Gedachtencontrole bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is zelfspraak; het gesprek dat je in je hoofd met jezelf voert. Het tweede onderdeel is visualisatie. Dit is het beeld dat jij bij het gesprek met jezelf vormt. Je zelfspraak en visualisatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Wat maakt gedachtencontrole zo belangrijk? 

  Gedachtencontrole is een van de belangrijkste mentale vaardigheden die je kan ontwikkelen. Misschien wel de allerbelangrijkste vaardigheid. Van alle mensen waarmee wij praten, praten we het meest met onszelf. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede en positieve interne gesprekken. Helaas is ongeveer 80% van onze zelfspraak negatief. Gelukkig is het mogelijk om hier veel invloed op uit te oefenen. Hoe positiever de gesprekken in je hoofd zijn en hoe meer jij gelooft in de controle over jouw gedachten en visualisaties, hoe gemakkelijker het je telkens afgaat.

  De mogelijke effecten van positiever denken en verbeelden?

  • Mensen zijn graag met jou in contact doordat jij altijd een positieve kijk hebt op hun problemen. Vinden ze het juist vervelend, dan ligt dat meer aan henzelf dan aan de manier waarop jij het brengt. 
  • Je durft meer risico’s in het leven te nemen, wat jou op hele mooie plekken brengt. Wanneer een genomen risico verkeerd uitpakt heeft dat geen negatieve gevolgen. Jij weet er namelijk altijd een wijze les uit te halen waardoor het alsnog een positieve ervaring was.
  • Je denkt meer na over hoe mooi het leven is in plaats van hoe zwaar. Zelfs de zware tijden zijn mooi omdat je hierin het hardst groeit.

  Helpende gedachtencontrole toepassen, hoe doe je dat?

  Om helpende gedachtencontrole toe te passen, kan je gebruik maken van jouw basisarchetypen op de juiste momenten. Op die manier wordt positieve zelfspraak en visualisatie gemakkelijker, ze gaan in jouw voordeel werken. De basisarchetypen die wij hanteren om je te helpen, zijn als volgt:

  1. Koning (voor het leiderschap en het nemen van verantwoordelijkheid);
  2. Magiër (om je creativiteit en intuïtie te benutten);
  3. Lover (voor het ervaren van liefde, passie en verbinding);
  4. Krijger (om moedig en vastberaden te zijn bij het overwinnen van uitdagingen).

  Jouw gedachten beter onder controle krijgen tijdens de Groei Vakantie?

  Ben je benieuwd naar meer informatie over het onder controle krijgen van jouw gedachten of heb je een specifieke vraag? Neem contact met ons op via onze contactpagina of chat direct met een van de reisleiders.

  jouw groei vakantie

  Waar persoonlijke groei en plezier samenkomen

  Chat openen
  Stel je vraag...
  Stuur een bericht naar Groei Vakanties!