Motivatie

Motivatie is iets wat altijd lijkt te ontbreken wanneer we het nodig hebben. Terwijl we altijd gemotiveerd en enthousiast zijn bij het plannen van iets nieuws. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw project, een klus in huis of een sportsessie. Het staat met grote letters in je agenda en je kijkt er zelfs een beetje naar uit. Tot de dag aanbreekt waarop het moet gebeuren. Je wordt wakker en denkt: “ik heb er helemaal geen zin in…” Hoe komt dit toch?

  Wat is motivatie eigenlijk?

  “mo·ti·va·tie: beweegredenen, drijfveer.”

  Dát is motivatie volgens de van Dale. Maar het is niet iets wat je wel of niet hebt. Het is een uitkomst van factoren. Laten we sporten als voorbeeld nemen. Veel mensen hebben namelijk een gebrek aan motivatie wanneer het om sporten gaat. 

  Wil je sporten, maar word je wakker na een korte nachtrust? Dan verlies je je motivatie. Eet je ongezond en voel je je niet energiek? Dan verlies je je motivatie. Ligt je sportkleding niet klaar? Ook dan raak je minder gemotiveerd. Maar ook als je geen sterke beweegredenen hebt om te sporten verlies je je motivatie. Wat als wij je vertellen dat je dit kan omdraaien? En dat wanneer je je positiever opstelt, je daarmee meer motivatie creëert? 

  Meer motivatie opwekken en op peil houden.

  Experimenteer met je tegenslagen. Schrijf ze eens op en zoek uit waardoor je minder gemotiveerd raakte. Hier liggen namelijk ook de antwoorden om meer motivatie te creëren. De enige manier om erachter te komen wat jouw motivatie op peil houdt, is door de momenten waarop je je motivatie verliest onder een vergrootglas te leggen. Deze levenslessen blijven zichzelf herhalen tot je ervan leert. Je kan het daarom beter direct leren en inzetten. Raakte jij bijvoorbeeld minder gemotiveerd omdat je sportkleding niet klaar lag? Leg dan voortaan meerdere schone setjes klaar. In je auto, in je sporttas én in je kledingkast. Grote kans dat jij een volgende keer meer motivatie hebt om te sporten.

  Wist je dat je ook meer motivatie krijgt door te sporten? Win-winsituatie!

  Soorten motivatie

  Er zijn verschillende soorten motivatie. Zo heb je intrinsieke motivatie: de variant die van binnenuit komt. Hier heb jij controle over en invloed op. Een andere soort, is extrinsieke motivatie. Deze motivatiesoort ontstaat door externe factoren. Hier hebben we zelf geen invloed op. Kijken we naar de intrinsieke motivatie, dan valt deze soort ook nog op te splitsen. Namelijk in positieve emoties (die wij najagen dankzij het doel dat we voor ogen hebben) en negatieve emoties (waar we bij weg willen blijven). 

  Meer leren over motivatie?

  Wil je meer ontdekken over hoe je meer motivatie krijgt én houdt? En hoe je niet alleen jezelf, maar ook anderen motiveert? Je ontdekt het tijdens de Groei Vakantie. Neem contact met ons op via onze contactpagina of chat direct met een van de reisleiders.

  jouw groei vakantie

  Waar persoonlijke groei en plezier samenkomen

  Chat openen
  Stel je vraag...
  Stuur een bericht naar Groei Vakanties!