Presteren

We hebben dagelijks te maken met presteren. Vaak zelfs onder druk. Wanneer de verwachtingen van anderen of jezelf hoger liggen dan we aankunnen, krijgen we zelfs te maken met stress. En stress is iets wat we allemaal liever niet ervaren. De grote fout die we allemaal (onvermijdelijk) regelmatig maken, is focussen op het eindresultaat. De overwinning. Bijvoorbeeld het inleveren van je scriptie, hét moment op het podium of het moment waarop je eindelijk die 10 kilo kwijt bent. We zijn emotioneel compleet verdwaald als het om presteren gaat. Want wat is een prestatie eigenlijk waard wanneer je niet geniet van het volledige proces? Achteraf gaan alle verhalen over het proces waar we niet van hebben genoten. 

  Wat is een prestatie?

  Het mooie aan prestaties is dat jij de regels kan bepalen. Vertel je beste vriend(in) eens een mooi verhaal over iets moeilijks wat je hebt overwonnen. Wat zijn dan de dingen die je verteld? Begin je direct bij het resultaat, of vertel je stap voor stap je prestaties die ervoor hebben gezorgd dat je het eindresultaat hebt behaald? Alle punten die je benoemt, zijn prestaties. Natuurlijk is het eindresultaat ook een prestatie, de ‘grand finale’. Toch is dit maar een klein onderdeel van het verhaal. 

  Ook kleine prestaties zorgen voor maximale euforie.

  Waarin het proces en de prestaties mooi naar voren komen, is tijdens het klimmen. Iedere route die je klimt kent obstakels. Bijzondere moves die uitgevoerd moeten worden om de top te bereiken. Haal je verschillende moves, maar niet de top? Dan betekent dat niet dat je niets te vieren hebt. Je hebt al zoveel gepresteerd en al deze kleinere prestaties zorgen voor een euforisch gevoel. Alsof je de top al bereikt hebt!

  Het komt er simpelweg op neer dat er veel prestaties verborgen zitten in alles wat we doen. Dit begint al bij op tijd je bed uitgaan. Bam, de eerste prestatie kan je al in je zak steken! Heb je vervolgens gekozen voor een gezond ontbijtje? Hoppa, tweede prestatie in je broekzak. Wat we hiermee willen zeggen, is dat het goed is om niet alleen een einddoel, maar ook kleinere doelen te bepalen. Kies je voor kleinere doelen en dus kleinere prestaties, dan is het behalen ervan eenvoudiger en presteer je ook gemakkelijker onder druk. Heb je een drukke werkdag en weet je waar al jouw kleine prestaties liggen? Tik ze één voor één af. Je gaat niet alleen gelukkiger door je dag heen, de kans is ook nog eens groter dat je je werk afkrijgt. 

  Presteren en gelukkig zijn

  Net als stressregulatie, bestaat er ook dopamineregulatie. Dopamine wordt ook wel ons ‘geluksstofje’ genoemd. We weten al een tijdje dat ons potje met dopamine leeg kan raken. Gelukkig kan het potje ook weer aangevuld worden door bepaalde tactieken toe te passen. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat we eindeloos geluk kunnen ervaren wanneer we op de juiste manier met het prestatieproces omgaan. Stel je eens voor dat je je de hele dag door gelukkig voelt. Het klinkt onrealistisch, maar het is mogelijk. En het leren omgaan met jouw prestaties is hier een ontzettend groot onderdeel van.

  Beter leren presteren?

  Ben je benieuwd hoe jij beter kan presteren en meer kan genieten? Neem contact met ons op via onze contactpagina of chat direct met een van de reisleiders. We staan graag voor je klaar.

  jouw groei vakantie

  Waar persoonlijke groei en plezier samenkomen

  Chat openen
  Stel je vraag...
  Stuur een bericht naar Groei Vakanties!